Nedir bu C-MASK?
Sürekli maske takmaktan, evden çıkarken maskelerimizi girişte unutmaktan sıkıldık değil mi? Japon start-up şirketi Donut Robotics bizden biraz daha fazla sıkılmış gibi görünüyor olacak ki, maskelere inovasyon vaktinin geldiğine karar vermişler. Hem Japoncayı sekiz farklı dile çevirebilen, hem de ses yükseltme fonksiyonuyla sosyal mesafeyi korumaya yardımcı olan C-Mask’ı tanıtan Japon şirketi, pandemi sürecini iyi değerlendiriyor gibi duruyor. Maske, önünde bulunan delikler dolayısıyla Covid-19’a karşı tam bir koruma sağlamasa da medikal amaçlı maskelerle kullanıma uygun bir tasarıma sahip. Maske, kişinin sesini bir mikrofonla kaydedip Bluetooth aracılığıyla bir uygulamada güçlendiriyor. Ayrıca kullanıcıların konuşmalarını okuyabilmeleri için bir deşifre hizmeti de sunuyor. On metre mesafeye kadar konuşma imkanı sağlayan maske, sosyal mesafeye fazlasıyla saygılı. Plastik ve silikondan üretilen ve bunun yanında sürekli olarak akıllı telefonlara bağlı kalabilen, gerektiğinde arama bile yapabilen bir teknoloji. C-Mask şimdilik İngilizce, Fransızca, Mandarin, Korece, Bahasa Endonezya Dili, İspanyolca, Rusça ve Vietnamca olmak üzere tam 8 dilde çeviri yapma özelliğine sahip.
Şu anda yalnızca sesler ve karakterler kullanabilen maskenin gelecekte görüntülü içeriklerle de çevirilerin desteklenebileceğinin mesajı veriliyor. Bu ses ve karakterler aynı zamanda bir bilgisayar ekranına da aktarılarak geniş ekran sayesinde iletişimi kolaylaştırabiliyor. Dilini bilmediğimiz bir ülkede günlük ihtiyaçlarınızı kolayca karşılayabilmenize yardımcı olmaktan, toplantılarınız esnasında yabancı birileriyle konuşmanızı gerektiren profesyonel ortamlara kadar akıllı maskenin birçok kullanım alanı bulması bekleniyor.

Yıllar Süren Uğraş
Şirket Covid-19 salgını öncesi robotlar için geliştirdikleri çeviri yazılımını şirket mühendislerinden birinin dört yıl tasarladığı bir maske tasarımını uyarlayarak prototip bağlantılı bir maske inşa ederek maskelerin kullanım amaçlarında bir yenilik yarattı. “C-FACE” robot tekenolojisi kullanılarak geliştirilen bu maskeyi, dünyanın akıllı telefonlarla çalışan ilk akıllı maskesi olarak tanımlayabiliriz. İnsan sağlığını uzun süredir koruyan maskelerin en son teknolojiyle yeniden harmanlanmasıyla geliştirilen C-Mask, sesleri karşı tarafın akıllı telefonuna ileterek ilk olarak sesi harflere dönüştürüyor ardından sekiz dilde tercüme edebilme özelliğini kullanarak konuşma formları oluşturuyor.
Donut Robotics yönetim kurulu başkanı Taisuke One, Reuters’a bu maskenin önemini “Yıllarca bir robot geliştirmek için çok çalıştık ve bu teknolojiyi, korona virüsün toplumu nasıl yeniden şekillendirdiğini yansıtan bir ürün yaratmak için kullandık.” şeklinde belirtti. Şirket, ABD, Avrupa ve Çin pazarlarına açılarak Dünya çapında büyümeyi hedefliyor. Özetle C-Mask telefonunuza bluetooth üzerinden bağlanarak temassız bir şekilde kullanmanın yeni yolu olabilir.
YÜZ MASKESİ İÇİN YAPILAN FARKLI GİRİŞİMLER
Donut Robotics gibi dünyanın başka ülkelerinde de bu tarz girişimler söz konusu. Güney Kore’de LG Electronics fütüristlik “kişisel hava çözümü” adı verdiği maskesiyle kirli havanın solunmamasını hedefleyen bir girişime sahip. Çinli Huami ise yerleşik ultraviyole ışıkları kullanarak kendini dezenfekte eden bir maske üretti. Singapur’daki Nanyang Teknoloji Üniversitesi araştırmacıları ise Covid-19 hastalarıyla ön saflarda mücadele eden sağlık çalışanları için kan ve oksijen seviyelerini hatta vücut sıcaklıklarını izleyebilen maske tasarımı oluşturmuştu. Kuzey Amerika’da ise astronot tarzı yüz kalkanları için ciddi başarılar elde eden girişimler mevcut. Microclimate adlı bir firma, Air adlı bir virüs koruyucu kafa baloncuğuna o kadar yüksek bir talep yaşadı ki nakliye konusunda sıkıntılar yaşıyor. Toronto merkezli VYZR Technologies firması ise normal yaşama uygun olan ve giyeni corona virüsünden koruyan bir uzay kıyafeti üretti. Model, bir kişinin vücudunun üstünü kapsıyor ve hastane tarzı birinci sınıf hava temizleme cihazı içeriyor.
Bu yazımda sizinle pandemi sürecinde gelişen inovasyon çalışmalarından biri olan C-Mask’ı konuşmak istedim. Okuduğunuz için teşekkürler, bir sonraki yazıya kadar sağlıklı kalmanız dileğiyle!
Kaynakça: https://en.donutrobotics.com/c-mask