Herkesin bildiği üzere perspektif bir cismin uzaktan görünüşü yani bakış açısı demektir. Peki çizim alanında kullanılan nedir ve nasıl perspektif çizim yapılır?
Perspektif çizim kendi arasında ”Paralel” ve ”Merkezi (Konik)” olmak üzere ikiye ayrılır.
Paralel Perspektif
Kendi içinde de ”Aksonometrik ” ve ”Eğik ” olarak 2 ye ayrılır.
Eğik Perspektif
Bu çeşitinde herhangi bir uzunlukta oynama yapmadan sadece açılar vasıtasıyla çekeceğimiz çizgilerin kaç derece ile çaprazında kalacağı belirlenir. Bu açılar ”30,60” , ”45,45” dir. ”30,60” açılarını kullanacağımızda ”Kuşbakışı”, ”45,45” açılarını kullandığımız zaman da ”Kavaliyer” perspektif ismini alır. ”Kabinet” perspektifte ise ”Kavaliyer” perspektiften farklı olarak derinlik 1/2 oranında küçültülmüştür.
Aksonometrik Perspektif
Burada ise yine açılar önemlidir. Bu sefer farklı olansa cismi Merkez Çizgiye nasıl konumlandırdığımızdır. Bu çizimlerde cismin bir köşesi Merkez Çizgiye oturtulur, ondan sonra ise İzometrik çizilecekse köşe ve merkez çizgisini ”x” ve ”y” baz alacak şekilde her iki taraftan da ”60” derecelik açılar çekilir ve bu doğrultu üzerinde cismin çizimine başlanır.
Dimetrik Perspektif de ise açıların rastgele belirlenmesi ile cismin çizimine başlanır ve derinlik 1/2 oranında küçültülür.
Merkezi (Konik) Perspektif
Merkezi perspektif de aslında kendi içinde üçe ayrılır fakat onları birbirinde ayıran tek özellikleri seçilen nokta sayısıdır.
Şöyle ki tek noktalı perspektiflerde yatay düzlemde çizilecek cisimden alakasız bir nokta seçilir, yükseklik ve genişlik sabit kalırken derinlik çizimlerinin hepsinin başlangıç noktasından seçilen noktaya kadar uzunca bir çizgi çekilir. Bu çizginin belirgin olmaması da önemlidir, çünkü cismin derinliği bir yere kadar devam eder ondan sonrası ise sonsuza gidecektir. İki noktalı perspektiflerde ise yükseklik sabit kalıp genişlik ve derinlik uzunlukları (Tam tamına cisme aynı uzaklıkta fakat zıt yönlerde olmak zorundadırlar.)bu noktalara doğru belirsiz bir şekilde çizilir. Üç noktalı cismin sahip olduğu 3 boyut için de (Yükseklik, Genişlik, Derinlik) noktalar seçilir. Enlem, Boylam ve Derinlik için noktalar seçildikten sonra ise diğer iki çizimde uygulanan yöntem aynı şekilde uygulanır bu sefer yükseklik de dahil olmak üzere.
Peki Neden Kullanılır?
Kullanılma nedeni de tıpkı kendisi gibi ikiye ayrılır:
Mimari Alan: Mimari alanda kullanılma nedeni inşa edilen tasarımın daha anlaşılır bir halde gözler önüne getirilmesini sağlamaktır. Ustalarla aynı dili konuşmak, saha içerisinde rahat bir şekilde derdini anlatmak için Şantiye Şeflerinin kullandığı yöntemdir. Çizim tekniği olarak ise Paralel Perspektif kullanılır.
Sanat: Sanat açısından da yapılan çizimlerde estetik haz uyandırmak için bu çizim türleri tercih edilebilir. Sanatta kullanılan çizim tekniği ise Merkezi (Konik) perspektiftir. Edward Hopper, Diego Rivera, Norman Rockwell çizimlerinde kullanan sanatçılardan bazılarıdır diyebiliriz.
Resimlerin Kaynağı İçin Lütfen Tıklayın.